16. MEĐUNARODNI KONGRES OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO

16. MEĐUNARODNI KONGRES OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO


 

Izvješće

  1. MEĐUNARODNI KONGRES OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO

U organizaciji Hrvatskog agronomskog društva i Europskog sjemenarskog udruženja- Euroseeds uz suorganizaciju svih relevantnih znanstvenih i stručnih institucije u području poljoprivrede te resornih ministarstava u Zadru je od 07.-10. studenog održan 16. Međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo.

Skup su u ime organizacijskog odbora pozdravili doc. dr. sc. Josip Haramija predsjednik Hrvatskog agronomskog društva i predsjednik Organizacijskog odbora kongresa, doc. dr. sc., Ivana Dugalić predsjednica Znanstvenog odbora kongresa, Božo Volić predsjednik Hrvatskog poljoprivrednog zadružnog saveza.

Kongres je u ime pokrovitelja Ministarstva poljoprivrede otvorio državni  tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak koji je naglasio kontinuiranu potporu Ministarstva poljoprivrede sektoru sjemenarstva i rasadničarstva te mogućnost korištenja novih modela potpora.

Podršku kongresu dali su između ostalog prof. dr. sc. Vlado Guberac rektor Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a i u ime pokrovitelja Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora predsjednica odbora Marijana Petir. Na kongresu je sudjelovalo oko 170 sudionika.

 

   

ZLATNO SJEME

Hrvatsko agronomsko društvo dodijelilo je priznanja „ZLATNO SJEME“ i to:

  1. Bc Institutu d.d. Zagreb: za najrašireniji hibrid kukuruza po proizvodenim i certificiranim količinama sjemena u Republici Hrvatskoj: hibrid Bc 572

(U 2022/23. certificirano 319.879 kg sjemena kukuruza Bc 572)

  1. Poljoprivrednom institutu Osijek: za najrašireniju sortu pšenice u Republici Hrvatskoj: KRALJICA

(u 2022/2023.god certificirano   7.99 6.500 kg sjemena pšenice KRALJICA  od ukupno certificiranih 40.414.905 kg  sjemena pšenice – udio  20 % )

Priznanje „ZLATNO SJEME“ dodijeljeno je za poseban doprinos razvoju sjemenarstva i rasadničarstva  u Republici Hrvatskoj

  1. Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo

Priznanja su preuzeli i zahvalili se na nagradi u ime Bc Instituta d.d. Zagreb predsjednik uprave dr.sc. Ivica Ikić, u ime Poljoprivrednog instituta Osijek ravnatelj prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, a u ime HAPIH-a Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo pomoćnik ravnateljice dr.sc. Goran Jukić.

 

                                               

 

 

Obilježeno je 25 godina kako je Vlada formirala nacionalno ovlašteno tijelo za provođenje svih poslova iz područja sjemenarstva sa sjedištem u Osijeku-Zavod za sjemenarstvo  i rasadničarstvo – sada HAPIH Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, te je predstavljen poseban broj znanstveno-stručnog časopisa Sjemenarstvo.

Na kongresu je predstavljan udžbenik Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta„Očuvanje biljnih genetskih izvora“: autori Zlatko Šatović, Martina Grdiša, Nina Jeran i Filip Varga. Udžbenik su predstavili recenzenti Hrvoje Šarčević, Domagoj Šimić, u ime skupine autora Zlatko Šatović.

   

Ovogodišnji okrugli stol organiziran je na temu: Nove uredbe europske unije o sjemenarstvu.

Moderator je bio Martin Vuković. U uvodnim izlaganjima su sudjelovali Ivica Delić iz Ministarstva poljoprivrede sa temom EU legislativa – Prijedlog Uredbe o proizvodnji i stavljanju na tržište poljoprivrednog reprodukcijskog materijala u Uniji, te Valentina Zoretić Rubes iz Ministarstva zdravstva i Renata Hanzer iz HAPIH-a sa temom  Prijedlog Uredbe o  novim genomskim tehnikama.  Panelu se pridružio i dr. sc. Domagoj Šimić iz Poljoprivrednog instituta Osijek. Rasprava je bila vrlo dinamična jer nove genomske tehnike mogu pridonijeti poboljšanju poljoprivredne proizvodnje, ali uz veliku predostrožnost i moguće nove izazove.

U zborniku sažetaka šesnaestog međunarodnog kongresa „Oplemenjivanje bi­lja, sjemenarstvo i rasadničarstvo“ tiskani su sažeci 37 znanstvena i stručna rada izlaganih na kongresu.

U sklopu kongresa bio je organiziran obilazak poljoprivrednih potencijala Zadarske županije.

Sudionici su obišli Grupu Nida u Ninskim stanovima koja se bavi proizvodnjom i preradom masline, smokava i ljekovitog bilja, zatim Cro Cherry -najveću plantažu trešanja u Hrvatskoj sa preradom u Ninskim stanovima. Sudionici su posjetili Ornitološki rezervat Vransko Jezero- Parka Prirode Vransko Jezero gdje je sudionike dočekao ravnatelj Šime Mršić.

Vinarija Karaba u Pakoštanima vlasnika  Šime Kurtova priredila je degustaciju  i druženje za sudionike kongresa.

 

Doc. dr. sc. Josip Haramija

Predsjednik Hrvatskog agronomskog društva