HRVATSKO OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO I EUROPSKE INTEGRACIJE

HRVATSKO OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO I EUROPSKE INTEGRACIJE


Međunarodni znanstveno stručni skup „HRVATSKO OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO I EUROPSKE INTEGRACIJE“, održan je u Šibeniku, od 29. rujna do  1. listopada 2010. godine.

Izvještaj sa skupa:

Skupu je nazočilo oko 120  eminentnih stručnjaka iz tog područja. Skup je bio usmjeren prvenstveno razmjeni iskustva i stjecanju saznanja o najnovijem sortimentu, aktualnim propisima, te predstavljanju proizvodnje visoko kvalitetnog hrvatskog sjemena i sadnog materijala. Samo znanjem i novim tehnologijama može se podići razina  kakvoće sjemena i sadnog materijala.

Oplemenjivači, sjemenari i rasadničari nemjerljivo doprinose podizanju razine biljne proizvodnje u Hrvatskoj, a hrvatsko sjeme nalazi svoje mjesto na zahtjevnom svjetskom tržištu.

U 37 znanstvenih  i stručnih izlaganju dat je prikaz dosadašnjeg uspješnog rada na stvaranju novih sorata te presjek stanja sjemenarstva i rasadničarstva iz čega se može zaključiti kako hrvatsko sjeme i sadni materijal može konkurirati visokim tržišnim zahtjevima EU.

Pored navedenog održani su referati s temom usklađenja naših propisa u poljoprivredi sa zakonodavnim okvirom Europske unije.

Velik interes sudionici su pokazali za predavanje stručnjaka iz Austrije i susjedne nam Republike Slovenije.

Na skupu su dodijeljena priznanja zaslužnima za unapređenje i razvoj hrvatskog oplemenjivanja, sjemenarstva i rasadničarstva.

Tako je dodijeljeno  priznanje Zlatno sjeme BC Institutu u kategoriji najrašireniji hibrid kukuruza u Republici Hrvatskoj za  Hibrid Pajdaš, priznanje Zlatno sjeme dodijeljeno je i Poljoprivrednom institutu Osijek za najrašireniju sortu soje u Republici Hrvatskoj, sortu Ika. Gosp. Stanko Krešić je za dugogodišnji rad u sjemenarstvu nagrađen priznanjem Zlatno sjeme.

Drugi dan skupa organiziran je posjet, stručna ekskurzija sljedećeg sadržaja. U okolici Šibenika posjet arheološkom nalazu ranokršćanske crkve uz koji se nalazi nasad vinove loze i maslina. Odlazak na otok Murter-vidikovac panorama Kornata i Vranskog jezera. Posjet starom obnovljenom masliniku u selu Vrana, vidikovac-panorama-Vrana, uz stručno vodstvo djelatnika Hrvatskog zavoda za savjetodavnu službu Šibensko kninske županije. Posjet novoizgrađenoj uljari za preradu maslinovog ulja, obilazak postrojenja uz edukaciju. Odlazak na Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zlatne Kapi u Zatonu kod Šibenika uz kušanje 3 vrste maslinova ulja. Prezentaciju uz edukaciju o kvaliteti maslinova ulja.

Prema mišljenju znanstvene i stručne javnosti zaključeno je da će se skup održati i iduće godine.

 

Predsjednik

                                                                                   Hrvatskoga agronomskog društva