HRVATSKO OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO I EUROPSKE INTEGRACIJE

HRVATSKO OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO I EUROPSKE INTEGRACIJE


Četvrti međunarodni znanstveno stručni skup „HRVATSKO OPLEMENJIVANJE BILJA, SJEMENARSTVO I RASADNIČARSTVO I EUROPSKE INTEGRACIJE“, Croatian plant breeding, seed and nursery production and European integration održan je u Šibenikuod 28. do  30. rujna 2011. godine

 

 

Skupu je nazočilo oko 150  eminentnih stručnjaka iz tog područja. Skup je bio usmjeren prvenstveno razmjeni iskustva i stjecanju saznanja o najnovijem sortimentu, aktualnim propisima, te predstavljanju proizvodnje visoko kvalitetnog hrvatskog sjemena i sadnog materijala. Samo znanjem i novim tehnologijama može se podići razina  kakvoće sjemena i sadnog materijala.

Ove godine nam se pridružilo i Europsko udruženje sjemenara ESA.

Oplemenjivači, sjemenari i rasadničari nemjerljivo doprinose podizanju razine biljne proizvodnje u Hrvatskoj, a hrvatsko sjeme nalazi svoje mjesto na zahtjevnom svjetskom tržištu.

U 42 znanstvena  i stručna izlaganju dat je prikaz dosadašnjeg uspješnog rada na stvaranju novih sorata te presjek stanja sjemenarstva i rasadničarstva iz čega se može zaključiti kako hrvatsko sjeme i sadni materijal može konkurirati visokim tržišnim zahtjevima EU. Pored navedenog održani su referati s temom usklađenja naših propisa u poljoprivredi sa zakonodavnim okvirom Europske unije.

Velik interes sudionici su pokazali za predavanje stručnjaka iz Republike Češke,  i susjedne nam Mađarske. To su ujedno bila i plenarna izlaganja prvog dana.

Na skupu su dodijeljena priznanja zaslužnima za unapređenje i razvoj hrvatskog oplemenjivanja, sjemenarstva i rasadničarstva.

                

 

Tako je dodijeljeno  priznanje Zlatno sjeme BC Institutu u kategoriji najrašireniji hibrid kukuruza u Republici Hrvatskoj za  Hibrid Pajdaš, priznanje Zlatno sjeme dodijeljeno je i Poljoprivrednom institutu Osijek za najrašireniju sortu lucerne u Republici Hrvatskoj, sortu OSJEČKA 66, a tvrtki Pioneer sjeme d.o.o. je dodijeljeno priznanje za najvećeg izvoznika sjemena za 2010/2011 godinu.

Drugi dan skupa organiziran je posjet, stručna ekskurzija na Jezera, otok Murter.

 

Tih dana se organiziralo natjecanje u lovu na tune. Nekoliko rečenica o ovom natjecanju rekao nam je idejni začetnik i pokretač ideje te vrte lova. Sudionicima je nakon toga servirana večera, degustacija tune uz dvije vrste domaćeg vina.

Zadnji dan je svoja izlaganja predstavljala rasadničarska sekcija.

Prema mišljenju znanstvene i stručne javnosti zaključeno je da će se skup održati i iduće godine.

                                                                                               Predsjednik

                                                                                   Hrvatskoga agronomskog društva

Dr. sc. Josip Haramija