Zelena javna nabava i kratki lanci opskrbe

Zelena javna nabava i kratki lanci opskrbe


ZELENA JAVNA NABAVA I KRATKI LANCI OPSKRBE

OPIS PROBLEMA:
Danas se velika važnost daje podrijetlu i kvaliteti hrane, a kratki lanci opskrbe omogućavaju svježiju i kvalitetniju hranu te zdraviju prehranu. Podržavajući politiku ruralnog razvoja i daljnji razvoj ruralnog područja, odnosno lokalnog sektora, proizvodnje hrane i kratkih lanaca opskrbe, predviđa se kraći put transporta od mjesta proizvodnje do mjesta potrošnje uz osiguravanje slijedivosti, svježine i kvalitete hrane, kratkoće transporta i smanjivanja negativnih emisija i utjecaja na okoliš. To znači da bi lokalni proizvođači voća, povrća, jaja i drugih prehrambenih proizvoda opskrbljivali vrtiće, škole, bolnice i druge ustanove na svom području, odnosno da će hrana od polja do stola doći u najkraćem mogućem vremenu.
Izravnim sudjelovanjem u tržišnom nastupu, odnosno smanjenjem broja posrednika, proizvođačima ostaje veći udio dodane vrijednosti proizvoda, osnažuje se lokalna ekonomija i omogućava se udruživanje proizvođača s ciljem održivosti poljoprivredne proizvodnje i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.
Vlada RH je usvojila Akcijski plan promoviranja i jačanja kratkih lanaca u opskrbi hranom ustanova iz javnoga sektora za razdoblje 2019. i 2020. godine.
Akcijskim planom će se maksimalno rasteretiti poljoprivredni proizvođači i ukloniti dosadašnje prepreke u ponudi hrane kroz kratke lance opskrbe.
Hrvatsko agronomsko društvo je kroz ovaj projekt planira provesti edukacije za provedbu informacija o javnoj nabave hrane, osnivanju operativnih skupina i proizvođačkih organizacija radi objedinjavanja ponude hrane i što širu primjenu modela kratkih lanaca opskrbe, kao i osnivanje subjekata u poslovanju s hranom radi predpripreme hrane za javne ustanove.

METODE RADA:

 Održavanje predavanja edukacija (radionica) u ruralnim sredinama gradskih četvrti Grada Zagreba,
 Podjelom informativnih letaka sudionicima i drugim stanovnicima u ruralnim sredinama gradskih četvrti Grada Zagreba.
 Edukacija i radionica za javne ustanove
 Informiranje javnosti putem radio emisija
 Informiranje javnosti putem edukativnih plakata

PROGRAM EDUKACIJA

1. Edukacije i radionice o važnosti poslovnog i tržišnog organiziranja poljoprivrednika te važna načela za osnivanje operativnih skupina i proizvođačkih organizacija s ciljem objedinjavanja ponude hrane i šire primjene modela „kratkih lanaca opskrbe“ te načina ostvarivanja potpora za osnivanje i početak rada
operativnih skupina i proizvođačkih organizacija

PREDNOSTI KRATKIH LANACA

  • svježa hrana – viša kvaliteta
  • brža distribucija svježe hrane
  • izgradnja odnosa između proizvođača/potrošača, snažnija društvena povezanost
  • promicanje suradnje ruralnog područja s gradskim zajednicama
  • stvaranje novih radnih mjesta i lokalni gospodarski razvoj, poticaj mladima da ne napuštaju seoska područja, iskorištavanje proizvodnih potencijala regija
  • rast prihoda za primarne poljoprivredne proizvođače
  • zadržavanje novca na lokalnom području te osiguravanje samoodrživosti lokalnih zajednica
  • smanjena emisija ugljika te ublažavanje negativnih klimatskih promjena i trošenje manje energije

 

Organizirane su radionice kako slijedi:

prva – 14. studenog 2019. godine
10,00 sati, Hrvatski inženjerski savez, Berislavićeva 6, dvorana broj 10,
druga – 17. prosinca 2019. godine
13,00 sati, Hrvatski inženjerski savez, Berislavićeva 6, dvorana broj 17.
Na prvoj radionici predavanje Valentine Hodžić zainteresiralo je prisutne pa se je razvila
dodatna rasprava i diskusija i izvan predviđenog vremena trajanja radionice.
Drugoj radionici nazočio je mnogo veći broj sudionika.